Er vi blevet ramt af træthed?

Træthed var det meste googlede ord i 2023. Det er steget med 15 % det sidste år og med 200% siden 2017.

Hvorfor er vi trætte?

Der kan være mange bud. Det enkelte menneske er måske ikke selv klar over hvor trætheden kommer fra. Måske er man bare træt og uden energi.

Går du i den rigtige retning?

Som psykoterapeut vil det første jeg spurgte om være “Går du i den rigtige retning?” Altså er du der i livet hvor du gerne vil være. Laver du noget der giver dig energi? Har du et job du er glad for? Er du i et parforhold der fungere. Har du det godt med dig selv?

Det kan være udfordrende at forholde sig til omstændigheder som job, parforhold, bolig og f.eks. økonomi. Er vi glade, er det dejligt at stå op og gå i gang med dagen. Er det dejligt at komme hjem fra arbejde, skal du så i gang med nogle aktiviteter der giver dig energi?

Overvej lige – HVAD GIVER DIG ENERGI? – Laver du noget af det der giver dig energi?

Hvis ikke så kom i gang med det – hvis ikke du ved hvad det er, så begynd og tænk over hvad det kunne være. Du må gerne begynde med små ting, bare det føles godt.

Fungere jobbet? Er du presset, og hvorfor, hvis du er. Er der for mange opgaver, eller er det dine tanke om opgaverne. Eller måske tankerne om dig selv. Hvordan taler du til dig selv? Kan du med dine kolleger og din chef – hvis ikke, hvorfor ikke.

Hvad med parforholdet og børnene er der noget der skal tales om, og har du mod til at italesætte det?

Træthed

Vi kan være så trætte, men ved vi selv hvorfor?

En chokerende oplevelse kan dræne energien og medføre træthed

Kan du have været ude for en oplevelse som bliver ved med at sidde i din bevidsthed. Eller måske i din underbevidsthed. Har vi været ude for en chokerende eller overvældende oplevelse så kan de dræne for energi. Det kan godt være, det er mange år siden den fandt sted, men en utryg oplevelse kan blive ved med at påvirke.

Chok kan præge, også uden vi er bevidste om det. Vi kan få en adfærd der påvirker vores hverdag. Træthed kan være en af dem. Det kan være mange andre, vi bliver måske også stille og tilbageholdende. Vi bliver måske mindre sociale. Eller måske bliver vi oftere vrede og hidsige. Måske har vi let til tåre eller vi er blevet hårde og kan ikke vise vores følelser, eller måske føler vi ingen ting. Der kan være rigtig mange måder vi kan reagere på når vi er påvirkede af et chok. Og måske skal vi bruge ekstra kræfter på at fundere og overkomme hverdagen.

Er der mange tanker som dræner energien og giver træthed?

Er der tanker som kører rund, og har hovedet ikke ro. Hvilke tanker er det, er det omkring noget vi kan gøre noget ved, men vi har ikke energi til at gøre det. Eller er det bekymringstanker og alt det er måske kunne ske. Er det om du kan blive ved at klare jobbet, er der økonomi der presser eller måske sygdom.

Kan der være en uventet diagnose så tankerne kører om hvad der skal ske, bliver jeg rask og hvad med mine pårørende.

Der kan gøres noget ved det

Selv om du er træt af trætheden skal du ikke fortvivle, der kan gøres noget. Kan du ikke hjælpe dig selv, måske ved du ikke hvordan eller du har ikke overskuddet.

Ved at samarbejde med en terapeut, kan der findes ind til hvad årsagen er til trætheden. Der kan arbejde med at få tanke ro, men også med at slippe ubehagelige oplevelser der har chokeret. Og der kan findes frem til oplevelser du ikke vidste påvirkede dig.

Du kan  læse videre på min side her

Der kan være mange andre årsager til træthed. Der kan også være sygdomme, mangel på vitaminer og alsidig kost og selvfølgelig mangel på søvn og en regelmæssig hverdag. Du kan læse mere om træthed og sygdommer på Netdoktor.dk

Jeg håber du finder årsagen til hvorfor du er træt. Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du er nysgerrig på hvad jeg kan hjælpe med.